Normal_spelletje

De website actiefbijdementie.nl biedt mantelzorgers van mensen met dementie ideeën voor plezierige activiteiten. Ook kunnen mantelzorgers die hierbij hulp willen zich er aanmelden voor een e-coachingsprogramma. Het Nederlands instituut voor onderzoek van de gezondheidszorg (NIVEL) deed onderzoek naar hun ervaringen met dit programma.

De website geeft praktische tips en adviezen aan mantelzorgers, bijvoorbeeld over het spelen van spelletjes met iemand die lijdt aan dementie. Terwijl een spel als Memory als confronterend kan worden ervaren, is Rummikub goed te spelen. De website en het e-coachingsprogramma zijn ontwikkeld door het NIVEL en Geriant. Het project is gesubsidieerd door Alzheimer Nederland.

Het e-coachingsprogramma duurt vijf weken en is een onlineversie van de eerder effectief gebleken ‘Plezierige activiteiten methode’. Minimaal één keer per week loggen de mantelzorgers in op het programma en dan krijgen ze nieuwe informatie over mogelijk geschikte activiteiten. Ook krijgen ze advies over hoe ze die kunnen vereenvoudigen, inpassen in het dagelijkse leven, of informatie over activiteiten voor henzelf of hoe ze hulp kunnen vragen. Met deze informatie maken ze elke week een activiteitenplan. Bij het maken en uitvoeren van die plannen krijgen ze advies van een deskundige coach. Problemen die ze tegenkomen, kunnen ze per e-mail met de coach bespreken. Aan het einde van de week neemt de coach contact op – ook per e-mail – en bespreekt wat er goed en minder goed gaat. Na afloop van het programma kunnen de mantelzorgers nog een half jaar contact houden met de coach.

In drie rondes met in totaal 15 mantelzorgers voerde NIVEL een pilotonderzoek uit naar de bruikbaarheid van het programma. Na iedere ronde werden de geconstateerde – voornamelijk technische – problemen aan de website verholpen. Volgens NIVEL-onderzoeker Renate Verkaik maakt het e-coachingsprogramma de mantelzorgers bewust van het belang van plezierige activiteiten voor zowel de persoon met dementie als voor henzelf. 'Het contact met de e-coach blijkt daarbij een waardevolle toevoeging. Het programma is vooral geschikt voor mantelzorgers die er door hun casemanager dementie op worden gewezen.'

© Nationale Zorggids