Normal_badeend_badderen_bad

Ouderen in de langdurige zorg kunnen beter worden gewassen met speciale doekjes dan met water. Dat blijkt uit een onderzoek van het Radboud universitair medisch centrum in Nijmegen. Dat meldt de NOS.

Volgens de onderzoekers lijkt het wassen met de speciale doekjes iets beter te zijn voor de huid en kost het ongeveer hetzelfde als traditioneel wassen. Bovendien, zo legt onderzoeksleider Theo van Achterberg uit, is het minder belastend voor de ouderen. Ze hoeven zich niet telkens om te draaien en afspoelen is ook niet meer nodig.

Het wassen met de wegwerpdoekjes blijkt daarnaast in tijd te schelen, waardoor de verzorgers de ouderen grondiger zouden wassen. De doekjes, die voor gebruik worden opgewarmd, worden steeds vaker gebruikt bij de langdurige zorg voor ouderen. Maar nooit eerder was uitgezocht of deze wasmethode kostbaarder is dan wassen met water.

De verzorgers werken graag met de doekjes, maar driekwart van hen vindt dat ouderen de keus moeten hebben tussen wassen met of zonder water. Het aantal ouderen dat zich verzet tegen het wassen, is bij beide methoden even groot.

© Nationale Zorggids