Normal_6607592441_04c94f59bf_z

Het  eerste overleg over de nieuwe cao voor VVT (verpleging, verzorging en thuiszorg) is in het water gevallen. Een paar minuten voor de start zei vakbond Abvakabo FNV af. De FNV wil pas in overleg gaan als er bindende afspraken zijn gemaakt over nulurencontracten in de zorg. De overige partijen zijn verontwaardigd over de actie van de vakbond. Dit meldt Zorgvisie. 

Een van de partijen is werkgeversorganisatie Actiz. “Gezien de hervormingen in de zorg en de ingrijpende gevolgen daarvan voor medewerkers en cliënten, is het van groot belang dat er een breed gedragen cao wordt afgesloten,” zo stelt Actiz. “Daarom wilde ActiZ niet zonder Abvakabo FNV beginnen met deze cao-onderhandelingen.” Abvakabo meldde twee minuten voor het overleg dat het pas wil onderhandelen over een nieuwe cao VVT als in het kader van de Stichting van de Arbeid bindende afspraken zijn gemaakt over nulurencontracten in de zorg. 
 
De vakbonden CNV Publieke Zaak, NU'91 en FBZ zijn net als Actiz niet blij met de actie van Abvakabo. Aaldert Mellema van CNV Publieke Zaak: “De bezuinigingen en de stelselwijziging hebben grote gevolgen voor zorgvragers en voor werknemers in de sector. Onzekerheid over het behoud en de invulling van het werk maakt dit voor tienduizenden werknemers in de sector een loodzware tijd.”
 
Inmiddels hebben alle partijen hun voorstellen openbaar gemaakt. Het volgende overleg staat gepland op woensdag 2 juli. “Abvakabo is daarbij gewoon uitgenodigd”, aldus Actiz. Abvakabo was niet bereikbaar voor een reactie.
 
© Nationale Zorggids