Normal_mammo_borst_kanker_mammogram

De MedTech innovatieprijs, waarmee de beste technologische vernieuwingen worden beloond, is dit jaar gewonnen door het bedrijf Sigmascreening. Dit bedrijf ontwikkelde een product waarmee een borst-onderzoek (mammografie) voor patiënten als minder pijnlijk wordt ervaren. Dat meldt initiatiefnemer van de MedTech innovatieprijs, Holland HealthTech.

De inzendingen voor de MedTech Innovatie Prijs werden beoordeeld op klinische resultaten, techniek, kosten/baten verhouding en de bijdrage aan meer efficiency in de zorg. Uit de 24 inzendingen werd Sigmascreening uitgekozen als vinding die naar verwachting de huidige medische praktijk het meest kan verbeteren. Bovendien belooft de innovatie een gunstige kosten/baten verhouding op te leveren voor patiënt, arts, ziekenhuis en zorgverzekeraar.

Sigmascreening ontwikkelde een product waarmee de pijn tijdens een mammografie aanzienlijk minder wordt. Dat is van belang voor borstkanker-patiënten en vrouwen ouder dan 50 jaar, die een regulier borst-onderzoek moeten ondergaan. Doordat elke borst met gelijke kracht wordt samengedrukt, voorkomt Sigmascreening niet alleen pijn maar leidt het ook tot meer standaardisering in het onderzoek.

Volgens het juryrapport kan de vinding een grote impact hebben. 'Sigmascreening spreekt de helft van de wereldbevolking aan. Er staat een sterk team met een goed doordacht plan dat oog heeft voor de patiënt. Het is een sterke verbetering van de zorg met een grote impact.'

De andere genomineerden voor de innovatieprijs waren SpineGuide, dat patiënt-specifieke boormallen voor rugoperaties produceert en de Laevo, een passief exoskelet dat mensen ondersteunt zonder bewegingsvrijheid weg te nemen.

© Nationale Zorggids