Normal_darmen

Het bevolkingsonderzoek naar darmkanker wordt met onmiddellijke ingang aangepast. Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) ziet zich genoodzaakt tot deze ingreep na signalen dat ziekenhuizen het grote aantal doorverwijzingen niet aankunnen. Dat meldt de NOS.

Vanaf nu zullen minder mensen een uitnodiging ontvangen voor deelname aan het onderzoek. Ook de zogenoemde afkapwaarde, die bepaalt of iemand wordt doorverwezen, zal worden verhoogd. Tot nu toe werden deelnemers met minimaal 88 nanogram bloed per milligram ontlasting doorverwezen; dat minimum wordt opgehoogd naar 275 nanogram per milligram ontlasting.

Volgens de RIVM ontstaan er lange wachttijden voor intakes en onderzoeken als er niet wordt ingegrepen. Het instituut wijt het hoge deelname- en verwijspercentage aan de test die wordt gebruikt. Die zou gevoeliger meten dan werd verwacht. Bovendien zouden mensen van 75, die als eerste zijn uitgenodigd, sneller aan het onderzoek meedoen dan vijftigers en zestigers.

Het bevolkingsonderzoek naar darmkanker is in januari van dit jaar gestart met als doel om darmkanker eerder te ontdekken en te behandelen. Zo'n 875.000 mensen tussen 55 en 75 jaar krijgen een uitnodiging. In Nederland overlijden jaarlijks 5100 mensen aan de ziekte.

© Nationale Zorggids