Logo_abvakabo_fnv_logo

(Novum) - Abvakabo FNV is alles behalve blij nu de Eerste Kamer dinsdagavond heeft ingestemd met de hervormingen in de langdurige zorg. De vakbond spreekt van 'een zwarte dag'. "We kunnen het niet laten gebeuren dat tienduizenden zorgmedewerkers hun werk verliezen en dat ouderen, zieken en gehandicapten aan hun lot worden overgelaten", zegt voorzitter Corrie van Brenk.

Ze noemt het 'onbegrijpelijk en triest' dat de senatoren niet hebben geluisterd naar alle kritiek. "De verschuiving van zorgtaken naar gemeenten gaat te snel en onzorgvuldig", aldus de vakbondsvrouw. Abvakabo is dan ook van plan om door te gaan met de zorgpetitie die al enige tijd liep. "We roepen iedereen op die te ondertekenen. De petitie is een opmaat naar een mogelijk referendum", zegt Van Brenk.

Bij ouderenbond ANBO klinkt een positiever geluid. Zij vinden het 'een goede zaak' dat de wet door de Eerste Kamer is gekomen. "Uitstellen was geen optie meer; anders zouden mensen nog langer in onzekerheid zitten. Burgers en gemeenten hebben duidelijkheid nodig", laat directeur Liane den Haan weten.