Normal_bot__breuk__fracteur__heup

Bij 50-plussers in Nederland wordt in de komende tien jaar een forse toename verwacht van het aantal botfracturen. Hiervoor waarschuwt de reumatoloog Willem F. Lems van het VU medisch centrum. Lems werkte mee aan een grootschalig Europees onderzoek, zo meldt Gezondheidsnet.

Het aantal botbreuken zal naar verwachting stijgen van 75.000 in 2010 naar 108.000 fracturen in 2025. In dat jaar zullen 1,2 miljoen mensen in Nederland osteoporose hebben. Osteoporose is het broos worden van de botten door botontkalking. De berekening is gebaseerd op gegevens over de vergrijzing, waardoor naar verwachting steeds meer mensen te maken zullen krijgen met botontkalking.

De Osteoporose Vereniging start deze week een campagne om het aantal botbreuken tegen te gaan. Zo worden er posters verspreid op de eerste hulp en gipskamers om 50-plussers te wijzen op de eerste signalen van botontkalking. Volgens reumatoloog Lems dienen ook artsen alert te zijn in het controleren op osteoporose bij ouderen die zich melden met een botbreuk. 

In Nederland kampen achthonderdduizend mensen met osteoporose. Een op de drie vrouwen en een op de vijf mannen krijgt er mee te maken. Een botbreuk lijkt onschuldig, maar zestien procent van de mensen met een gebroken heup overlijdt binnen een jaar aan de complicaties.

© Nationale Zorggids