Normal_woningbouw_woning_huizen

De behoefte aan specifieke ouderenwoningen of gelijkvloerse woningen is veel minder groot dan woningcorporaties en gemeenten denken. Nu in vrijwel elke woning een traplift kan worden geïnstalleerd hoeven ouderen steeds minder vaak te verhuizen om zelfstandig te kunnen blijven wonen. Dat meldt Plus Online.

Voor ouderen blijkt de aanwezigheid van een trap vaak hét argument om te verhuizen, wanneer ze niet meer in staat zijn om de trap te gebruiken. Met de komst van de traplift blijkt dat probleem mogelijk minder groot dan gedacht. Dat is één van de conclusies uit het rapport Woonvoorkeuren, specifieke woonvormen voor ouderen. Het rapport werd opgesteld in opdracht van het ministerie van Binnenlandse Zaken.

Volgens Theo van der Waals, auteur van het rapport, denken gemeenten en woningcorporaties dat er een toenemende vraag naar seniorenwoningen zal komen. Maar die vraag komt er niet, denkt Van der Waals. Steeds meer consumenten blijven liever wonen in de vertrouwde omgeving, zelfs als daarvoor enkele aanpassingen nodig zijn in huis.

Vaak is dat ook financieel het voordeligst. Veel ouderen wonen in een goedkope sociale woningbouwwoning of in een afbetaald huis, waardoor hun woonlasten laag zijn. Verhuizen naar een seniorenwoning stuwt de woonlasten op, waardoor het voor de meeste ouderen gunstiger is om de huidige woning te laten aanpassen dan om te verhuizen.

© Nationale Zorggids