Logo_alzheimer__brein

De ziekte Alzheimer is mogelijk eerder op te sporen door het controleren van het reukvermogen of de aanwezigheid van bepaalde eiwitten in het oog. Verschillende methoden werden door wetenschappers deze week gepresenteerd tijdens een internationale conferentie van de Alzheimer's Association in Kopenhagen. Dat meldt Nu.nl.

De achteruitgang van het reukvermogen en de aanwezigheid van het eiwit Bèta-amyloïd in het oog kunnen vroege aanwijzingen zijn voor Alzheimer. Het diagnosticeren van de ziekte is moeilijk. Er zijn geen bloedtesten beschikbaar en de ziekte is pas laat op hersenscans waar te nemen. Meestal wordt de ziekte vastgesteld door het meten van de achteruitgang van het cognitief vermogen en door het uitsluiten van andere hersenaandoeningen.

Het vinden van manieren om Alzheimer makkelijker en vooral ook eerder te kunnen vaststellen heeft een hoge prioriteit. Hoe eerder de ziekte kan worden afgeremd, hoe minder onherstelbare schade er ontstaat aan de hersenen. Tijdens de conferentie werd door een groep wetenschappers uiteengezet hoe de detectie van het eiwit Bèta-amyloïd in het oog kan helpen om Alzheimer vast te stellen. Dit eiwit vormt het belangrijkste onderdeel van zogenaamde plaques, de eiwitklonteringen die zo typisch zijn voor de beschadigde hersenen van Alzheimerpatiënten.

Andere wetenschappers lieten zien dat het reukvermogen van mensen met beginnende Alzheimer snel achteruit gaat, nog voordat de ziekte het cognitieve vermogen aantastte. Ook deze kennis kan helpen om Alzheimer eerder en betrouwbaarder op te sporen.

© Nationale Zorggids