Normal_ouderen_zitten

(Novum) - Door de hoge temperaturen van de komende dagen lopen ouderen het risico op uitdroging en oververhitting. Daarvoor waarschuwt het Nationaal Ouderenfonds donderdag. Vooral ouderen met een slechte gezondheid lopen risico. Familie en buren zouden volgens het fonds een oogje in het zeil moeten houden.

Omdat ouderen minder zweten, kan hun lichaam de warmte minder goed kwijt. Ook hebben ze vaak minder dorst, waardoor ze mogelijk niet genoeg drinken. Het fonds benadrukt onder meer dat minstens twee liter water per dag moet worden gedronken.

"Daarnaast kunnen medicijnen uitdroging en sufheid versterken", stelt directeur van het fonds Jan Romme. Ouderen zouden er goed aan doen de zon te mijden en overdag binnen te blijven. Bij flauwte of vermoeidheid moeten ze niet gaan slapen of rusten, maar kleine beetjes drinken, stelt het fonds.

Vanaf vrijdag wordt het in Nederland naar verwachting tropisch, met temperaturen van boven de 30 graden. Door uitdroging lopen ouderen sneller de kans te overlijden. Ieder jaar zijn er ouderen die overlijden tijdens of kort na een warme periode.