Normal_oma_ouderen_bejaarden_drinken

Mensen die medicijnen gebruiken krijgen het advies om goed op te letten dat ze geen uitdrogingsverschijnselen krijgen. Apothekers waarschuwen in verband met de hitte voor uitdroging, te weinig zweten en onwel worden. Dat meldt Blikopnieuws.

Vooral ouderen die meerdere medicijnen gebruiken lopen een verhoogd risico op uitdroging als gevolg van het warme weer van de afgelopen dagen. De hitte verstoort de water- en zouthuishouding in het lichaam. Bepaalde medicijnen hebben niet alleen invloed op een ziekte, maar ook op de vochtregulatie van de gebruiker. Mensen die plaspillen tegen hartfalen gebruiken, zijn hier extra gevoelig voor.

Andere kwetsbare groepen zijn zwangeren en vooral baby's en kleine kinderen. Ook voor die groepen is het heel belangrijk dat zij genoeg drinken, zo stelt apotheker Jeltje Luinenburg. Zij adviseert mensen om de schaduw op te zoeken, veel te drinken en er iets zouts bij te eten. Het is belangrijk om 2 liter vocht per dag te drinken, bij warmte het liefst meer. Bij ouderen is genoeg drinken extra belangrijk, omdat bij hen het dorstgevoel vaak minder is.

Daarnaast adviseren apothekers om extra goed op het bewaarvoorschrift op het etiket en in de bijsluiter te letten. Voor de meeste medicijnen is, ook bij hitte, een droge kast een goede bewaarplaats wanneer die niet warmer wordt dan 25 graden.

© Nationale Zorggids