Normal_werk_studie_studeren_jongeren

Jongeren zijn tijdens het doen van denk- en geheugentesten moeilijker af te leiden dan senioren. "Bijna elk type geheugentest toont aan dat het geheugen achteruit gaat na je 25e. Dit is echter de eerste studie die overtuigend bewijst dat storende factoren een grotere impact hebben op het denken van ouderen", zegt Randi Martin, hoogleraar psychologie. Dit blijkt uit een studie van Rice University, zo meldt NU. 

Zestig senioren in de leeftijd van 64 tot 82 en 102 jongeren in de leeftijd van 18 tot 32 deden mee aan het onderzoek. Alle deelnemers deden een aantal denktesten en geheugentesten. Tijdens de testen werd geprobeerd de proefpersonen af te leiden met irrelevante gesproken en geschreven teksten. 
 
Het aantal oudere deelnemers dat afgeleid werd lag gemiddeld twee keer zo hoog als het aantal jongeren dat hun concentratie verloor. Bij de gewone geheugentest waarbij woorden onthouden moesten worden lukte het de jongeren om gemiddeld 81 procent te onthouden. De senioren onthielden 67 procent. Toen de onderzoekers vervolgens woorden toevoegden aan de test die de proefpersonen moesten negeren, bleek dat de jongeren minder snel af te leiden waren. Zij onthielden toen 76 procent van de woorden terwijl de senioren 46 procent wisten te memoriseren. De senioren hadden dus meer last van de afleidende woorden, aldus de onderzoekers. 
 
© Nationale Zorggids