Normal_ouderen_zitten

Het Nationaal Ouderenfonds heeft een praktische handreiking ontwikkeld voor zorglocaties en andere betrokkenen die gebruikt kan worden bij een noodzakelijke verhuizing van ouderen. De handreiking is bedoeld als aanvulling op het bestaande draaiboek en moet eraan bijdragen dat een gedwongen verhuizing vanuit de zorgorganisatie soepeler verloopt. Dit meldt het Ouderenfonds.

De voorstellen in de handreiking zijn onder meer gebaseerd op meldingen die ouderen, hun kinderen of andere verwanten hebben gemaakt via het meldpunt Gedwongen Verhuizingen van het Nationaal Ouderenfonds, de patentenfederatie NPCF en de koepel van ouderenorganisaties CSO. Ook de brancheorganisatie voor zorgondernemers ActiZ en de Nationale Ombudsman hebben meegewerkt aan het ontwikkelen van de handreiking.

Veel van de meldingen die bij het meldpunt zijn binnengekomen laten zien dat het gaat om een kwetsbare doelgroep. Ouderen die te maken krijgen met een gedwongen verhuizing zijn in grote mate afhankelijk van derden. Daarnaast komen er bij het meldpunt veel vragen binnen over onduidelijkheden over de verhuisvergoeding en over de begeleiding. Ook bestaat er veel ongerustheid over ouderen die niet meer in staat zijn om hun contacten te onderhouden.

© Nationale Zorggids