Normal_bejaard_dementie_oud_handen_zorg_euthanasie_arend_jan

Steeds meer ernstig zieke mensen gaan naar Zwitserland om daar stervenshulp te ontvangen. De 'zelfmoordtoeristen' gaan naar Zwitserland om het ontbreken van wettelijke regels omtrent stervenshulp. In 5 jaar tijd gingen onder meer 4 Nederlanders naar Zwitserland. Dit blijkt uit analyse van het instituut voor forensische geneeskunde in Zürich, zo meldt Trouw.

De mensen staan bekend als 'zelfmoordtoeristen'. Ze zijn ernstig ziek en reizen naar Zwitserland om daar de stervenshulp te ontvangen die in hun thuisland verboden is. Het is een uniek Zwitsers fenomeen dat flink in omvang aan het groeien is. Uit de analyse van het instituut voor forensische geneeskunde in Zürich blijkt dat het aantal buitenlandse hulpzoekenden tussen 2010 en 2012 steeg van 90 naar 172. 
 
De ernstig zieke patiënten gaan naar Zwitserland juist om het ontbreken van juridische regels op het gebied van stervenshulp. De regels bieden veel ruimte voor hulp bij zelfdoding. Desondanks is euthanasie, ofwel actieve stervenshulp door artsen, verboden in Zwitserland. In Nederland wordt euthanasie en hulp bij zelfdoding onder bepaalde voorwaarden toegestaan. Toch gingen 4 Nederlanders voor stervenshulp naar Zwitserland tijdens de vijfjarige onderzoeksperiode van het instituut voor forensische geneeskunde. 
 
© Nationale Zorggids