Normal_inspectie_onderwijs_loep_controle

In Eindhoven is een strafrechtelijk onderzoek ingesteld naar een incident met verkeerde medicatie in het verpleeghuis Wilgenhof. Hierbij kreeg een dementerende bewoonster in oktober 2012 een overdosis insuline toegediend, waardoor ze in coma raakte. Dit meldt het Eindhovens Dagblad. 

Het Openbare Ministerie (OM) onderzoekt zowel de rol van de verzorgende die de bewuste injectie toediende als de Eindhovense Vitalis Woonzorg Groep, waar Wilgenhof onder valt. De verzorgende werd vorig jaar aangehouden voor poging tot doodslag en mocht na verhoor weer naar huis. Volgens de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) beschikte de verzorgende niet over de juiste bevoegdheid omdat ze al enkele jaren geen bijscholing had gehad.

Ten tijde van het incident woonde de dementerende bewoonster pas enkele dagen op een gesloten afdeling van Wilgenhof. Zij kreeg insuline toegediend omdat haar bloedsuikerspiegel niet in orde was. De verzorgende gaf een verkeerde hoeveelheid insuline waardoor de bejaarde vrouw enkele dagen in een coma raakte.

Enkele maanden later kwam dezelfde gesloten afdeling opnieuw in het nieuws nadat een een 82-jarige demente bewoner vermist raakte. Hij werd bijna een dag later teruggevonden in een trapportaal van het complex. De man overleed een paar dagen later aan de gevolgen van zijn val.

© Nationale Zorggids