Normal_martin_van_rijn_pvda

In een reactie op de berichtgeving van vandaag over wachtlijsten in de zorg geeft staatssecretaris Martin van Rijn (VWS) antwoord op de vraag hoe het kan dat er wachtlijsten zijn terwijl sommige zorginstellingen kampen met lege plaatsen.

Van Rijn: 'Mensen die een plekje in een instelling nodig hebben, moeten daar binnen redelijke termijn terecht kunnen. Maar niet voor iedereen is dat hetzelfde. Er zijn hele urgente gevallen die bij wijze van spreken gisteren onder dak hadden moeten zijn. Er staan ook mensen op de wachtlijst die heel graag in een specifieke instelling willen wonen en het tot die tijd thuis nog wel redden. En alles wat daar tussen zit. De zorgkantoren moeten er voor zorgen dat dit allemaal goed loopt.'

De staatssecretaris denkt dat de leegstand te maken heeft met praktische problemen. 'Als er nu ergens plekken leeg staan, kan er een praktische verklaring voor zijn. Ze kunnen op te grote afstand liggen voor cliënten die wachten, ze kunnen verouderd zijn, ze kunnen voor lichte zorg bedoeld zijn terwijl er juist zware zorg nodig is, etcetera. Als zo’n praktische reden er niet lijkt te zijn, wil ik graag namen en rugnummers zodat we kunnen nagaan wat er speelt. Zorgkantoren en aanbieders moeten immers gewoon hun werk doen', aldus Van Rijn.

© Nationale Zorggids