Normal_copyright_stockfreeimages_ouderen_wandelen_buiten_koppel

(Novum) - Driekwart van de mantelzorgers krijgt dikwijls te maken met gevaarlijke situaties en ongelukken bij mensen met dementie die nog thuis wonen. Dat schrijft De Telegraaf dinsdag op basis van een enquête van Alzheimer Nederland.

Het gaat onder meer om valpartijen, verkeerde inname van medicijnen, verbranding en het eten van bedorven voedsel. Meer dan de helft van de mantelzorgers is wel eens op zoek geweest naar een verdwaald familielid met dementie. Een vijfde meldt zelfs dat hun patiënt zeker elke maand verdwaalt.

Uit het onderzoek komt verder naar voren dat een op de drie mantelzorgers zich veel of dagelijks zorgen maakt. Driekwart geeft aan dat zich dermate onveilige situaties in huis voordoen dat het maar net goed afloopt.

Directeur van Alzheimer Nederland Gea Broekema spreekt in de krant van schokkende cijfers. Volgens haar moeten gemeenten het rapport uiterst serieus nemen en mantelzorgers proactief steunen. "Als de dagopvang vervalt of de huishoudelijke hulp ter verlichting van de mantelzorgers, zullen mensen met dementie eerder versneld in de crisisopname terechtkomen dan dat ze langer thuis wonen", zegt ze.