Normal_14090317460065_1

(Novum) - Hardfietsers zijn sinds deze week niet meer welkom op een stukje fietspad in Franeker. Als ze harder dan 30 kilometer per uur rijden moeten ze de gewone weg op, schrijft het AD dinsdag. Het gaat om een proef van de Fietsersbond die het aantal ongelukken op fietspaden wil verminderen door snelle en langzame trappers van elkaar te scheiden.

Langsdenderende racefietsers en extreem snelle elektrische fietsen wekken veel ergernis op bij de langzamere trappers zoals ouderen. Sommige nieuwe elektrische modellen kunnen wel 40 kilometer per uur halen.

"In Amsterdam zijn het de scooters op het fietspad, elders groepen racefietsers die ouderen als het ware van de weg bonjouren. De snelheid is cruciaal", licht Kees Mourits van de Fietsersbond in de krant toe. Volgens hem zouden fietspaden eigenlijk moeten verbreed maar dat is niet te realiseren.

De Fietsersbond wil nu kijken of de snelheid op het Friese fietspad omlaag gaat. Om fietsers op de nieuwe regels te wijzen wordt een speciaal verkeersbord geplaatst.