Normal_pensioen

Vrouwen met een gepensioneerde echtgenoot lopen een verhoogde kans om depressief te worden. Mannen die met pensioen gaan zijn vaker thuis, wat bij vrouwen kan leiden tot stress, slapeloosheid en zelfs depressie. Italiaanse onderzoekers van de Universiteit van Padua spreken van het Retired Husband Syndrome (RHS). Dat meldt het NRC.

De economen Marco Bertoni en Georgio Brunello analyseerden de gegevens van 836 getrouwde vrouwen die zijn geboren tussen 1942 en 1950. Hieruit blijkt dat de pensionering van de partner een negatief effect heeft op de mentale toestand van vrouwen. Bovendien blijkt de kans op RHS toe te nemen naarmate een man langer met pensioen is; met elk jaar dat een man gepensioneerd is, neemt de kans op RHS toe met 5,8 tot 13,7 procentpunten.

Volgens de onderzoekers groeien echtgenoten gedurende hun huwelijk uit elkaar, omdat ze voor het pensioen relatief weinig tijd samen doorbrengen. Wanneer de man dan ineens thuis komt te zitten, moeten beide partners aan de nieuwe situatie wennen. Overigens voelen veel mannen zich ook minder goed na het stoppen met werken.

© Nationale Zorggids