Normal_volgnummerautomaat_nummertje_trekken

(Novum) - De zorgkantoren gaan de wachtlijsten van verpleeg- en verzorgingstehuizen beheren zodat ouderen sneller aan een kamer komen. Dat heeft staatssecretaris van Volksgezondheid Martin van Rijn (PvdA) woensdag toegezegd in een debat over de wachtlijsten, waarop meer dan tienduizend ouderen staan.

"Ja", zei Van Rijn op het verzoek vanuit de Tweede Kamer om de zorgkantoren verantwoordelijk te maken voor het wachtlijstbeheer. "We verwachten een actieve houding van het zorgkantoor, maar het zal altijd een samenspel blijven. Want de zorgaanbieder moet ook de informatie aanleveren over beschikbare plekken."

Verpleeg- en verzorgingstehuizen hebben genoeg plek om de wachtenden te huisvesten. De zorgkantoren moeten ervoor gaan zorgen dat ouderen de zorg die ze nodig hebben ook daadwerkelijk krijgen. Momenteel delegeren zorgkantoren die vaak aan zorgaanbieders. Die wijzen ouderen er niet op dat elders ook plekken zijn.

Aanleiding voor het debat was een onderzoek van televisieprogramma Nieuwsuur. Daaruit bleek vorige week dat ruim tienduizend ouderen onnodig op een wachtlijst staan.

De staatssecretaris benadrukte overigens dat helemaal niet is gezegd dat de ruim tienduizend ouderen die nu op de wachtlijst staan, ook allemaal direct een plek nodig hebben. "Er zijn mensen die acuut wachten op een plekje, maar er zijn ook mensen die willen wachten op een specifieke plek." Van Rijn zegde toe voor 1 november uit te zoeken hoe het precies is gesteld met de situatie van deze ouderen.