Logo_k_c

Zorggroep Drenthe en K&C geven een vervolg aan het Cultuurmenu voor ouderen in de woon- en zorgcentra van Drenthe. Dit betekent dat de bewoners van de vijf centra van Zorggroep Drenthe dit jaar opnieuw bezig gaan met theater, muziek en beeldende kunst. Tijdens een etalagedag voor activiteitenbegeleiders van de zorginstellingen hebben zij een keus gemaakt uit het beschikbare kunst- en cultuuraanbod.

Het Cultuurmenu voor ouderen brengt een programma-aanbod op het gebied van kunst en cultuur. Ouderen maken via workshops kennis met allerlei verschillende kunstvormen zoals literatuur, dans, drama, muziek en beeldende kunst. Daarnaast worden in de huizen voorstellingen geprogrammeerd van professionele theatermakers waar bewoners vooraf een kaartje voor kunnen kopen.

De directie van Zorggroep Drenthe is ervan overtuigd dat kunst en cultuur het welzijn van ouderen bevordert. Deelname aan kunst- en cultuurprojecten vergroot de eigenwaarde van de bewoners, zo bleek tijdens de pilotjaren 2012 en 2013. De voorstellingen en projecten brengen ouderen in contact met anderen waardoor zij onderdeel worden van een sociaal netwerk. Volgens locatiemanager Geert-Jan Vroom brengen professionele kunsten 'reuring' in een huis, wat niet alleen goed is voor de bewoners, maar ook voor hun familieleden, de omgeving en de mensen die er werken.

Tijdens het pilotjaar 2013 is gebleken dat het ook voor ouderen met een toenemende behoefte aan zorg mogelijk is te werken aan hun eigen talent. De drempels die op voorhand werden verwacht bleken de ontwikkeling van de culturele en creatieve vaardigheden van ouderen niet in de weg te staan.

© Nationale Zorggids