Normal_douche

(Novum) - Het is 'schandalig' dat coalitiepartijen VVD en PvdA en oppositiepartij D66 ouderen en gehandicapten het recht op een dagelijkse douche willen ontnemen. Dat betoogde PVV-kamerlid Fleur Agema woensdag tijdens een debat over de Wet langdurige zorg (Wlz), die vanaf volgend jaar de zorg voor kwetsbare groepen moet gaan regelen.

"Het is echt een schandalige toestand", zei Agema, die met name PvdA-Kamerlid Otwin van Dijk verantwoordelijk stelde voor het initiatief om het recht op een douche uit de nieuwe wet te halen. "Erger, hij sloopte ze uit de wet. Bewust. Op eigen initiatief. Met een amendement. Waarom deed hij dat? Was het omdat de PVV ooit het initiatief had genomen tot die rechten?"

Van Dijk deed het verwijt af als onzin. Volgens het PvdA-Kamerlid ontneemt hij patiënten het recht op een douche helemaal niet. Het recht wordt juist in andere regelgeving vastgelegd, stelde hij. Dat betoogde ook D66-Kamerlid Vera Bergkamp, die de opmerkingen van Agema afdeed als 'klinkklare onzin.' "Wij willen dat mensen op tijd naar het toilet kunnen en op tijd een kopje koffie krijgen. De intentie van het amendement is om mensen meer maatwerk te geven. "

Met het amendement willen coalitie en D66 een passage uit de wet halen waarin het recht op een dagelijkse douche, goed eten en drinken en een schone leefomgeving is opgenomen. De partijen willen dat dit in lagere regelgeving wordt afgesproken.