Normal_roeien

Op zaterdag 20 september 2014 organiseert het Erasmus MC Vriendenfonds voor de tweede keer een roeiwedstrijd ‘Head First Race’, waarvan de opbrengst bestemd is voor Alzheimeronderzoek. Omdat er nog geen geneesmiddel voor deze ziekte gaan ervaren en onervaren roeiers met elkaar de strijd aan om zoveel mogelijk geld bij elkaar te brengen. Dat meldt het Erasmus MC.

De roeiwedstrijd vindt plaats op de Rotterdamse Willem-Alexander Baan op zowel roeimachines als op het water. Vanaf 12:00 uur geven ervaren roeiers les in de boten op het water. Om 14.30 uur begint de strijd in estafettevorm op roeimachines om de snelste tijd en op het water is er een race in verschillende soorten roeiboten. De middag wordt geopend door cabaretier Roel Pot. Wereldrecordhoudster Maaike Head zal de sporters vooraf aanmoedigen en hoopt ook zelf om 16.30 uur te finishen. Speciale gast is Jeroen van der Boom. Hij zal de middag tijdens de borrel en ‘meet en greet’ met olympisch roeiers afsluiten met een optreden en een speciaal lied, waarmee hij iedereen die met dementie te maken heeft een hart onder de riem wil steken.

Ondanks wereldwijd onderzoek is er nog geen geneesmiddel tegen dementie gevonden, terwijl steeds meer mensen met de ziekte te maken krijgen. Fervent roeier en onderzoeksleider John van Swieten van Erasmus MC blijft standvastig: 'We hopen natuurlijk dat we Alzheimer in de toekomst kunnen vertragen of zelfs helemaal genezen. Daarvoor is het heel belangrijk om onder andere het beloop van de ziekte zo vroeg mogelijk in kaart te brengen. Op die manier hopen wij de ziekte steeds sneller te herkennen en eerder in het proces in te kunnen grijpen. Dit kan alleen door wetenschappelijk onderzoek en dat is kostbaar. ‘Head First Race’ biedt iedereen de mogelijkheid om het onderzoek te ondersteunen. Roeiers en niet-roeiers kunnen meedoen en zich voor 50 euro inschrijving laten sponsoren, maar ook enthousiast publiek is op 20 september van harte welkom.'

‘Head First Race’ is een initiatief van Alzheimercentrum zuidwest Nederland, het VUmc Alzheimercentrum, Alzheimer Nederland en het Erasmus MC Vriendenfonds. Voor meer informatie, aanmelden en sponsoring: www.headfirstrace.nl.

© Nationale Zorggids