Normal_haast

(Novum) - Het is uitgesloten dat medewerkers in de zorg een minutenregistratie moeten bijhouden. Als dat wel gebeurt treedt de overheid op tegen deze zogenoemde stopwatchzorg. Dat heeft staatssecretaris van Volksgezondheid Martin van Rijn (PvdA) donderdag gezegd tijdens het debat over de Wet langdurige zorg (Wlz).

"Op geen enkele wijze zijn of zullen er minutenregistraties verplicht worden gesteld", zei Van Rijn op vragen van SP-Kamerlid Renske Leijten. "Als dat wel het geval is, moeten we er ook wat aan doen. Dat betekent dat wij met de zorgkantoren in overleg treden om te kijken hoe we dit kunnen aanpakken."

De Tweede Kamer buigt zich sinds woensdag over het sluitstuk van de grootschalige hervormingen in de zorg. De Wlz moet vanaf 2015 de zorg voor de kwetsbaarste groepen regelen. Het gaat dan bijvoorbeeld om ouderen en gehandicapten die 24 uur per dag zorg nodig hebben.

De wet heeft als uitgangspunt mensen zo lang mogelijk thuis te laten wonen. Daarmee denkt Van Rijn niet alleen tegemoet te komen aan de wensen van steeds meer mensen, maar hoopt hij ook flink wat geld te besparen. De wet vervangt grotendeels de Algemene Wet Bijzondere Ziektekosten.