Normal_badeend_badderen_bad

(Novum) - Staatssecretaris van Volksgezondheid Martin van Rijn (PvdA) wil het recht op een dagelijkse douche voor ouderen en gehandicapten die permanent zorg nodig hebben, liever niet schrappen uit de Wet langdurige zorg (Wlz). Dat heeft de bewindsman donderdag in een brief aan de Tweede Kamer geschreven.

In de brief reageert Van Rijn op een reeks wijzigingen die de Tweede Kamer heeft voorgesteld op de wet die vanaf volgend jaar de zorg moet regelen voor de meest kwetsbare groepen. "Alles overwegende ontraad ik dit amendement. Hoewel ik geen principieel bezwaar heb tegen het amendement geef ik er de voorkeur aan dit op wetsniveau te regelen."

Woensdag ontstond tumult over het recht op een dagelijkse douche. D66 en PvdA willen, met steun van D66, een passage uit de wet halen waarin onder meer het recht op een dagelijkse douche en hulp bij de gang naar het toilet is opgenomen.

D66 en PvdA willen dat mensen dat zelf regelen in een afspraak met een zorgaanbieder. 'Maatwerk', noemden de partijen het. De PVV sprak van een 'schande'. De Tweede Kamer stemt volgende week over de wetswijziging. Dan kan alsnog bepaald worden dat de passage toch wordt geschrapt.

De Tweede Kamer buigt zich sinds woensdag over het sluitstuk van de grootschalige hervormingen in de zorg. De Wlz moet vanaf 2015 de zorg voor de kwetsbaarste groepen regelen. Het gaat dan bijvoorbeeld om ouderen en gehandicapten die 24 uur per dag zorg nodig hebben.