Normal_mantelzorgpas

In Nederland zijn er naar schatting zo’n 4 tot 5 miljoen mantelzorgers en zorgvrijwilligers actief. Wanneer een mantelzorger onverwacht ziek wordt of een ongeval krijgt, moet er snel actie worden ondernomen om de zorg door te kunnen laten gaan. Hiervoor is de mantelzorgpas bedacht, die mantelzorgers bij zich dragen. Op de pas staan gegevens van een plaatsvervanger of contactpersoon, zodat hulpverleners direct een vervanger kunnen waarschuwen als dat nodig is. Dat meldt Univé.

De mantelzorgpas is een samenwerking van het Zorgkantoren Coöperatie VGZ, Kennisplatform Mantelzorg West-Friesland en Univé Zorg. In Noord-Holland is de mantelzorgpas inmiddels een groot succes. Volgens Ellen de Jong van Univé komt dat niet alleen omdat de zorg van een mantelzorger snel kan worden overgenomen. 'De pas maakt de zorg bespreekbaar'.

De mantelzorgpas wordt in steeds meer regio's geïntroduceerd. Na Noord-Holland is de mantelzorgpas nu ook beschikbaar in West-Friesland. Het is de bedoeling dat de mantelzorgpas in heel Nederland zal worden uitgerold. Mantelzorgers die geïnteresseerd zijn in de pas kunnen zich wenden tot Kennisplatform Mantelzorg West-Friesland www.ikzorg.nu, telefoon: 088 0075 144. Daarnaast kan de pas worden opgehaald bij Univé-kantoren in West Friesland.

© Nationale Zorggids