Normal_rolstoel_hand_ouderen_bejaarden

(Novum) - Ongeveer tienduizend mensen die thuis intensieve zorg en toezicht nodig hebben vallen per 1 januari onder de Wet langdurige zorg, althans als ze dat zelf willen. Dat heeft staatssecretaris van Volksgezondheid Martin van Rijn (PvdA) dinsdag aan de Tweede Kamer geschreven.

Door de decentralisatie van de zorg dreigde deze groep tussen wal en schip te raken. Door hun specifieke situatie zouden ze te maken kunnen krijgen met 'onnodige financiële en administratieve consequenties' als gemeenten voor hun zorg verantwoordelijk zouden worden.

Van Rijn biedt hiermee een oplossing. "In de zorg staan mensen centraal, niet de systemen", zegt de bewindsman in een verklaring. "We zijn bezig met een grote hervorming van de zorg, maar ik wil dat mensen die nu al zware zorg krijgen daar zo min mogelijk van merken."

Het gaat om mensen die continu toezicht en intensieve zorg nodig hebben, bijvoorbeeld omdat ze een verstandige en lichamelijke beperking hebben of afhankelijk zijn van beademingsapparatuur. Ze wonen vaak thuis, werken of hebben een dagbesteding en staan daarbij permanent onder toezicht.