Normal_eierlik_r
Het aantal ouderen dat kampt met een alcoholprobleem is de afgelopen 10 jaar gestegen. Voornaamste oorzaken voor de grote stijging onder ouderen zijn gewoontegedrag in combinatie met vrije tijd en besteedbaar budget. Dit meldt de Telegraaf. 
 
Het totale aantal alcoholverslaafden in de verslavingszorg is gedaald de afgelopen 10 jaar. Dit concluderen het Trimbos Instituut en Hogeschool Windesheim na analyse van cliëntgegevens. Zij constateren daarentegen een stijging in het aantal mensen dat 55 jaar of ouder is en die kampen met een alcoholprobleem. Deze stijging is het grootst in de groep van boven de 60. De stevige drinkers zijn vaak alleenstaand, vrouw en ze drinken regelmatig dagelijks. 
 
De onderzoekers stellen dat de belangrijkste oorzaken voor de relatief grote stijging van oudere alcoholverslaafden het gewoontegedrag is. Dit, gecombineerd met vrije tijd en naar verhouding meer besteedbaar budget, zet hen aan tot drinken. Daarnaast hebben de ouderen het opbouwen van hun carrière, het stichten van een gezin en het uitvoeren van zorgtaken al achter zich gelaten. Zij bevinden zich, aldus de onderzoekers, vaker in de gelegenheid of in een situatie waar het sociaal geaccepteerd en normaal is om te drinken.
 
© Nationale Zorggids