Normal_help-66609_640

De CDA, VVD, PvdA en D66 willen een meldpunt oprichten waar mensen terecht kunnen wanneer zij op moeilijkheden stuiten bij de decentralisatie van de jeugd- en ouderenzorg naar de gemeenten. CDA-Kamerlid Mona Keijzer wil in het debat met verantwoordelijke staatssecretaris Martin van Rijn een motie indienen om te zorgen dat er een loket bij het ministerie komt, zo meldde zij voorafgaand aan het debat dat woensdag plaatsvond. Dit meldt NU.nl. 

Er moet een plek komen waar mensen met hun problemen rond de decentralisatie aan kunnen kloppen, zo vindt Keijzer. Zorginstellingen die in de problemen komen kunnen zich melden bij de Transitie Autoriteit en gemeenten kunnen via de Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG) aankloppen bij het ministerie van VWS met vragen. Voor burgers is er echter nog geen dergelijk meldpunt. Toch verkeren veel mensen in onzekerheid over waar zij per 1 januari aan toe zijn. Mocht het zo zijn dat zij niet langer in aanmerking komen voor, bijvoorbeeld, huishoudelijke hulp, dan moet het niet zo zijn dat zij in bezwaar en in beroep moeten gaan bij de gemeente zelf, zo vindt Keijzer. Deze burgers moeten zich kunnen wenden tot een 'noodloket', zo vindt zij. Tijdens het debat met staatssecretaris Van Rijn dat op woensdag plaatsvond pleitte het CDA-Kamerlid voor de oprichting van een dergelijk loket bij het ministerie van VWS. 
 
Volgens NU.nl. kon de motie van Keijzer rekenen op de steun van coalitiepartijen VVD en PvdA. Otwin van Dijk, Kamerlid van de PvdA, stelt voor dat er een 'vliegende brigade´ opgericht wordt die de problemen bij de decentralisatie aanpakt. VVD'er Bas van 't Wout pleit hier eveneens voor. Van 't Wout: "Dat kan zijn via een telefoonnummer of een email-adres waartoe mensen zich kunnen richten. Waar we voor moeten zorgen is dat de mensen tijdens de transitie geen last krijgen van de systemen. We doen dit immers voor betere zorg voor de mensen."
 
© Nationale Zorggids