Normal_mantelzorg_mantelzorger_ouderen_vgz_youtube_still

(Novum) - In de zorg verdwijnen minder banen dan eerder door het kabinet is aangekondigd. Zo'n dertigduizend werknemers worden de dupe van de bezuinigingen in de zorg. Dat blijkt uit nieuwe berekeningen van het kabinet, meldt minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport Edith Schippers (PvdA) dinsdag.

Een jaar geleden becijferde het kabinet dat ongeveer 54 duizend mensen hun baan zouden verliezen. Dit stond gelijk aan 27 duizend voltijdsbanen. Het kabinet denkt nu ongeveer twaalfduizend voltijdsbanen te moeten schrappen.

De plannen werden eveneens aangepast na onderhandelingen met de ChristenUnie, D66 en de SGP. Ook ontwikkelen sociale partners plannen om mensen bij te scholen of aan nieuw werk te helpen. Hiervoor is honderd miljoen euro beschikbaar.

Vooral veel mensen in de thuiszorg en ouderenzorg verliezen hun baan. Staatssecretaris van Volksgezondheid Martin van Rijn (PvdA) realiseert zich wel dat veel mensen in onzekerheid leven over hun baan. "We blijven er alles aan doen om mensen aan het werk te houden."

Vakbond Abvakabo reageert in het AD dinsdag sceptisch op de nieuwe berekeningen. "Het kabinet telt niet-verlengde tijdelijke contracten al niet mee. Die staan ook niet in de statistieken", aldus bestuurder Lilian Marijnissen. "Het wordt veel erger."