Normal_martin_van_rijn_pvda

(Novum) - De man die dinsdagochtend in het AD alarm sloeg over de zorg in een verpleeghuis van de Haagse zorginstelling WZH is de vader van verantwoordelijk staatssecretaris van Volksgezondheid Martin van Rijn (PvdA). Dat heeft de bewindsman erkend tegen De Telegraaf.

De echtgenote van de vader van de staatssecretaris zit sinds 3,5 jaar op een van de psychogeriatrische afdelingen van verpleeghuis WZH Waterhof in Den Haag. Volgens de vader van de staatssecretaris komt het meerdere keren per week voor dat dementerende ouderen urenlang alleen zitten in de gemeenschappelijke woonkamer, omdat diensten van medewerkers niet op elkaar aansluiten. Ook zou zijn vrouw soms niet worden verschoond en zou de urine langs haar enkels lopen.

De staatssecretaris stelt in een reactie op het interview in het AD dat zijn persoonlijke situatie zijn inspiratiebron zou zijn geweest om de politiek in te gaan. "Dat is geen geheim, ik heb het een paar weken na mijn aantreden in de Tweede Kamer gezegd. Dat de kwaliteit van zorg omhoog moet, wordt in heel Nederland breed gedeeld", zegt hij tegen De Telegraaf.