Psychologe Jojanneke Korte van Livio (2e tweede van links). Fotocredits: MARIJNIZmedia​.

Livio heeft de prijs gewonnen met het online levensalbum. Het album is speciaal bedoeld voor ouderen met dementie en diens mantelzorger. De innovatieve methode bij het gebruik van het album moet het ophalen van herinneringen stimuleren en de onderlinge relatie tussen dementerende en mantelzorger versterken. De prijs dient als stimulans om het zorgidee meer bekendheid te geven.

Psychologe Jojanneke Korte van Livio heeft de prijs in ontvangst genomen. “Ik ben erg blij met deze toekenning. Het geeft extra positieve publiciteit aan dit mooie project, dat helemaal aansluit bij mijn passie - het welbevinden van bewoners met dementie en diens mantelzorgers te verbeteren”, aldus een enthousiaste Jojanneke in een eerste reactie.

Herinneringen worden samen chronologisch ingevuld en bestaan onder andere uit foto's, anekdotes, filmpjes, muziek en recepten. De focus van de methode ligt op het onderlinge contact, de technologie in de vorm van een website is daarin ondersteunend. Het levert altijd een mooi album op dat op ieder moment bekeken en aangevuld kan worden.

Korte: “Van dementerenden is bekend dat diens geheugen in het heden erg broos is, maar dingen uit het verleden weten ze nog heel goed. Met het online levensalbum kunnen we die weer naar voren halen en makkelijker met elkaar communiceren.”

Ze vervolgt: “In geval één van de partners lijdt aan dementie, zien we dat de onderlinge relatie verschuift naar een meer ‘patiënt en verzorger’-relatie. Met deze methode willen we de natuurlijke relatie weer versterken.”

© Nationale Zorggids