Normal_normal_mantelzorg_mantelzorger_ouderen_vgz_youtube_still

Een op de drie zorgmedewerkers verricht naast het betaalde werk ook zorgtaken als mantelzorger. Dat blijkt uit een onderzoek van Stichting IZZ en de Rotterdamse Erasmus Universiteit, zo meldt Skipr.

Voor zorgmedewerkers die in de verzorging, verpleging of thuiszorg (VVT) werken, ligt dit percentage nog hoger. Van alle medewerkers in de VVT-sector is 40 procent ook mantelzorger. Het aantal mantelzorgers onder zorgmedewerkers ligt gemiddeld hoger dan het algemene percentage: van alle Nederlanders voert zo'n twintig procent mantelzorgtaken uit.

Deze cijfers komen uit het rapport ´Gezond Werken in de Zorg´. Dit onderzoek is uitgevoerd in opdracht van Stichting IZZ en de Erasmus Universiteit onder 11.000 medewerkers in de zorg. Het onderzoek richt zich met name op de fysieke en psychosociale belasting van mantelzorgers en hoe deze zo laag mogelijk kunnen worden gehouden. Vergeleken met anderen hebben mantelzorgers vaker lichamelijke klachten en een hogere kans op emotionele uitputting. Het onderzoek wordt in de komende week gepresenteerd.

© Nationale Zorggids