Normal_thuiszorg

Zo’n 300 thuiszorgmedewerkers uit Steenwijkerland, Urk en Noordoostpolder blijven in dienst van Zorggroep Oude en Nieuwe Land. De gemeenten wilden de thuiszorg in 2015 grotendeels afschaffen, maar onder druk van de actievoerende thuiszorgmedewerkers zien zij daar nu van af. Dat meldt Abvakabo FNV.

De thuiszorgmedewerkers voerden samen met vakbonden Abvakabo FNV en CNV Publieke Zaak meer dan dertien weken actie vanuit een tent pal naast het gemeentehuis van Steenwijkerland. Zij hebben onder meer duizenden steunbetuigingen van inwoners opgehaald, protestmarsen georganiseerd en een verzoek ingediend om de thuiszorg tot immaterieel erfgoed te verklaren. Dat heeft ertoe geleid dat de gemeenten hun oorspronkelijke plan introkken en extra geld bij het ministerie van VWS hebben aangevraagd en verkregen.

Actieleider Riek van Kampen: 'Dit is een kroon op het protest van de thuiszorgmedewerkers. Actie voeren helpt. Geweldig dat honderden banen behouden zijn en dat kwetsbare mensen kunnen rekenen op hun vertrouwde zorg.' Ook Corrie van Brenk, voorzitter Abvakabo FNV, is verheugd over het resultaat van de acties: 'Ik ben enorm trots op deze thuiszorgmedewerkers. Zij hebben alles op alles gezet om de zorg te redden en het is ze gelukt. Wat in Steenwijkerland kan, kan ook in de rest van Nederland.'

© Nationale Zorggids