Normal_b_vitamin_supplement_tablets

In veel vitaminepillen is de dosis van de vitamine B6 te hoog. Dat blijkt uit een onderzoek van de Consumentenbond. In het tv-programma Brandpunt werd zondag aandacht besteed aan dit onderwerp, zo meldt het ANP.

De Consumentenbond onderzocht vijftien soorten vitaminepillen: acht multivitaminepillen, zes vitamine B-complex-pillen en één vitamine B6-preparaat. Sommige producten bleken wel 3,5 tot 5,5 keer de veilige dagdosis B6 te bevatten. De aanbevolen dagelijkse hoeveelheid B6 is slechts 1,5 milligram. In elf van de vijftien onderzochte pillen bleek het gehalte aan vitamine B6 hoger te liggen dan de grens van 25 milligram die door de Gezondheidsraad als veilig wordt beschouwd.

De meeste mensen krijgen voldoende B6 binnen door het eten van vlees, eieren en brood. Wie langdurig vitamines met veel B6 slikt kan last krijgen van gevoelloosheid, tintelingen of ernstige zenuwpijn in handen en voeten. Directeur van de Consumentenbond Bart Combée: 'Fabrikanten hebben blijkbaar lak aan de veiligheidsgrenzen voor vitaminen. Deze grenzen zijn al jaren bekend en worden moedwillig genegeerd door sommige fabrikanten.' De bond gaat bij minister Edith Schippers van Volksgezondheid aandringen op het wettelijk vastleggen van maximumgehaltes aan vitaminen in producten.

© Nationale Zorggids