Normal_ov_chipkaart_inchecken

Senioren met een laag inkomen moeten kosteloos kunnen reizen met het openbaar vervoer. Dat vindt 89 procent van de 600 ouderen die een enquête invulden van de Ouderenombudsman. De mogelijkheid om vrij te kunnen reizen voorkomt dat mensen in een sociaal isolement terecht komen, zo is de gedachte die door 92 procent van de senioren wordt onderschreven. Dit meldt het Ouderenjournaal.

In enkele Nederlandse steden hebben ouderen met weinig inkomen al recht op gratis openbaar vervoer. Zo mogen in Amsterdam ongeveer 15.000 ouderen met een minimuminkomen gratis met het openbaar vervoer om sociaal isolement te voorkomen en zo hun gezondheid te verbeteren. Projectmanager Sabine Lorsheijd van de Ouderenombudsman: 'Als Ouderenfonds doen we heel veel in de strijd tegen eenzaamheid. Dit is een van de grootste maatschappelijke problemen op dit moment. Een van de oplossingen blijkt nu om openbaar vervoer voor ouderen met een minimuminkomen gratis te maken.'

Wel vindt 69 procent van de ondervraagden dat de toegankelijkheid van het openbaar vervoer nog  verbeterd kan worden, vooral voor degenen die slecht ter been zijn.

© Nationale Zorggids