Normal_teamverband_team_werk

In de Friese organisatie voor ouderenzorg Meriant zullen in 2016 zeventig arbeidsplaatsen verdwijnen. Met deze maatregel moet 3,5 miljoen euro worden bespaard. Dit meldt Skipr. 

Meriant biedt ouderenzorg in Heerenveen en Wolvega. De organisatie hoopt het verlies aan banen zo veel mogelijk op te vangen door natuurlijk verloop en het niet verlengen van contracten. In de herinrichting zal Meriant uitgaan van een nieuwe zorgvisie, waarin de cliënt een actievere rol krijgt in de ondersteuning. De cliënt krijgt ondersteuning in kleine vaste teams rond een kleine groep cliënten van acht tot twaalf personen. Hierbij zullen er meer activiteiten op en rond de afdeling plaats zoals koken, wassen en boodschappen doen. Dit gebeurt met inzet van het sociale netwerk en professionals. Dit past ook in de maatschappelijke trend van meer participatie.

De nieuwe werkwijze maakt het mogelijk om mensen en middelen anders in te zetten. Zo is er geen wasserij meer nodig, evenmin als intern transport van bijvoorbeeld linnen. Dit betekent dat een aantal functies kunnen worden opgeheven. Het werk van de woon-zorghulp zal niet langer nodig zijn en ook voor de begeleider welzijn houdt het werk op. Daartegenover staat dat er zestig verzorgenden bij zullen komen omdat zij in kleinere teams gaan werken. Ze begeleiden straks minder cliënten, maar doen veel meer verschillende activiteiten op de afdelingen zelf.

Meriant is onderdeel van Zorggroep Alliade en heeft negen locaties voor ouderenzorg in de regio’s Heerenveen en Wolvega. Op dit moment zijn er ongeveer vierhonderd voltijds arbeidsplaatsen.

© Nationale Zorggids