Normal_handen

Activiteitenbegeleider Lies Grendel van het Flevohuis (Zorggroep Amsterdam Oost) is als winnaar uit de bus gekomen in de verkiezing tot Zorgtopper van het Jaar 2014. De verkiezing is een initiatief van onder meer ActiZ. Dat meldt Dichtbij.

De zogeheten Zorgchart100, waaruit de Zorgtopper van het Jaar wordt gekozen, is in het leven geroepen door ActiZ en Bureauvijftig in samenwerking met BNR Nieuwsradio. Met het initiatief willen de partijen een ander geluid laten horen over de zorgverlening: inspirerende en verrassende verhalen van mensen die de zorg op een bijzondere manier hebben veranderd, op welke manier dan ook. Grendel is dit jaar als winnaar gekozen vanwege haar inzet om het leven van de dementerende bewoners in het Flevohuis op te fleuren. Zij zette het welzijn van de bewoners op de agenda binnen de organisatie door ervoor te zorgen dat er in het Flevohuis een ontmoetingsplek kwam voor de bewoners en hun familie. Verder organiseerde Grendel projecten als SNOES en Klankspoor.

Project SNOES, een initiatief van Vera Broos, laat kunstenaars samen met de bewoners kunstwerken maken, waarbij er nieuwe manieren van communicatie worden gebruikt en ontwikkeld om de dementerende bewoners te bereiken. Hierbij wordt duidelijk dat er ook zonder taal manieren zijn om contact te maken met dementerende bewoners. Ook het project Klankspoor van muzikant Andy Bruce werd door Grendel ingezet in het Flevohuis. Bruce verdiept zich in het leven van dementerende bewoners en maakt naar aanleiding hiervan een soundtrack. Het laten horen van bekende muziek en geluiden wordt in het Flevohuis gebruikt als middel om contact te maken met de bewoners.

Lies Grendel: 'De bewoners worden er blijer en gelukkiger van. Daardoor hebben ze minder medicatie nodig, ze worden rustiger en ze voelen zich meer gerespecteerd. Ik ben ook zo blij dat ik hiervoor de ruimte krijg van mijn manager. Ik heb hier de afgelopen jaren hard aan gewerkt; dat ik nu de Zorgtopper 2014 ben geworden, is echt een kroon op mijn werk.'

© Nationale Zorggids