Normal_noro_virus_wiki_-c_

Het norovirus lijkt dit jaar meer slachtoffers te maken dan in andere jaren. Zorginstellingen in alle delen van het land hebben op dit moment te maken met buikgriepbesmettingen, die door het virus worden veroorzaakt. Dat meldt de Telegraaf.

In het verpleeghuis St. Elisabeth in het Utrechtse Lage Vuursche stierven in de eerste twee weken van dit jaar zeker vijf bewoners. In deze gevallen gaat het om mensen van hoge leeftijd met een zwakke gezondheid. Ook uit andere delen van het land komen meldingen binnen over ziekte en sterfgevallen als (indirect) gevolg van het norovirus. Het virus veroorzaakt jaarlijks zo'n 600.000 gevallen van buikgriep. Voor mensen met een lagere weerstand kan dit ernstige gevolgen hebben.

GGD-arts Ewout Fanoy uit Utrecht spreekt van een 'pittig norovirus-jaar'. Gegevens van meerdere laboratoria laten zien dat de ziekteverwekker een opmars maakt in het hele land. 'We hebben er geen duidelijke verklaring voor. Meerdere factoren kunnen daarin een rol spelen: is de weerstand onder mensen lager dan in voorgaande jaren, is het virus aan het veranderen, wat zijn de seizoensinvloeden? We weten het niet', aldus Fanoy.

© Nationale Zorggids