Normal_laptop_zorg

Vandaag wordt de site www.Nedrai.org gelanceerd. De website biedt zorgprofessionals en bestuurders onafhankelijke informatie over hoe de nieuw ontwikkelde zorgmethode RAI kan worden ingezet om goede en passende zorg te geven aan kwetsbare groepen. De website is ontwikkeld door de Nederlandse vereniging ter promotie van (inter)RAI instrumenten (Nedrai). Dit meldt het VUmc.

InterRAI is een internationaal samenwerkingsverband van professionals uit meer dan dertig landen. VUmc-onderzoekers zijn hierbij betrokken. In veel landen hebben interRAI-instrumenten een belangrijke plaats in de zorg verworven. Uit studies van VUmc blijkt dat het gebruik van RAI bijdraagt aan het behoud van zelfredzaamheid van kwetsbare ouderen zowel in instellingen als thuis.

De RAI instrumenten helpen bij het betrouwbaar beoordelen van klachten, symptomen, functioneren en voorkeuren van kwetsbare personen. Er bestaan RAI’s voor verschillende kwetsbare groepen zoals hulpbehoevende ouderen (thuis, instellingen en ziekenhuis), personen met een verstandelijke beperking, en volwassenen en jeugdigen met psychische problemen (thuis en instellingen).

De zorgmethode RAI onderscheidt zich van andere veel gebruikte instrumenten door de ondersteuning die wordt geboden bij het maken van een keuze voor de best passende hulpverlening. RAI genereert een overzicht van gezondheids- en veiligheidsproblemen en zorgprofessionals krijgen suggesties over passende maatregelen. Hierin wordt de nadruk gelegd op multidisciplinair werken en het maken van een zorgplan. Op de website www.Nedrai.org zijn onder meer films te vinden over het gebruik van de RAI methode in de langdurige zorg en in een transmurale (samenwerkende) setting.

© Nationale Zorggids