Normal_nvve

De Nederlandse Vereniging voor een Vrijwillig Levenseinde (NVVE) organiseert van 7 tot en met 14 februari de jaarlijkse Week van de Euthanasie. Dit jaar toert een NVVE-bus langs markten in vijf Nederlandse gemeenten. Op dinsdag 10 februari benadrukken directeur van NVVE Petra de Jong en directeur Wendela Hingst van de artsenfederatie KNMG samen het belang van tijdig spreken met de arts over het levenseinde. Dat gebeurt om 13.30 uur op de markt Florijnburg in Nieuwegein, zo meldt de NVVE.

Volgens de samenwerkende partijen is het voor betrokkenen belangrijk om op tijdig in gesprek te gaan over eventuele wensen en verwachtingen rond het levenseinde, want hoe moeten arts en naasten handelen als een patiënt zijn wil niet meer kan uiten? Veel mensen denken dat euthanasie een recht is of dat familie hierover kan beslissen. Dat is niet zo. Artsenfederatie KNMG en de NVVE vragen er daarom samen aandacht voor dat artsen en patiënten tijdig het gesprek aangaan over de verschillende opties rond het levenseinde.

De NVVE en KNMG hebben voor zowel arts als patiënt concrete bespreekpunten op een rij gezet. Deze zijn te verkrijgen in de bus. Ook is het mogelijk een gesprek hierover met een NVVE-consulent te voeren. Na 10 februari gaat de bus verder naar Dronten, Biddinghuizen, Tilburg en Amersfoort.

In de Week van de Euthanasie organiseren verschillende organisaties activiteiten. De NVVE-Jongeren organiseren een symposium over zelfbeschikking rondom het levenseinde op 7 januari in Utrecht. Het maandelijkse café Doodnormaal voor jongeren is op 9 februari, deze keer in Leeuwarden. Op 11 februari is er een debat over de regie van de levenseinde en de gevolgen hiervan voor de samenleving in de Rode Hoed in Amsterdam. Artsenfederatie KNMG organiseert op 12 februari een evenement over optimale zorg voor stervende patiënten en de plek daarin van artsen.

© Nationale Zorggids