Normal_7581725268_6ff71e88fe_b

Een boodschapje doen, even naar de huisarts of een kopje koffie bij een vriendin. Deze kleine uitstapjes kunnen ouderen in Vlaardingen en Schiedam sinds kort afleggen in tuktuks. De proef, waarbij twaalf kleine elektrische golfkarretjes ritten uitvoeren waar taxichauffeurs hun neus voor ophalen, is een groot succes. Dit meldt de NOS.

Een jaar geleden begon Zorggroep Argos een proef waarbij de tuktuks, vernoemd naar het het Thaise vervoermiddel, ingezet worden om ouderen te vervoeren over kleine afstanden. Ritjes tot drie kilometer kost de passagier 1,50 euro en ritten tot zes kilometer 3 euro. De ouderen kunnen bellen om de tuktuk te bestellen en deze komt dan meteen.
 
Afgelopen jaar hebben de ouderen van Vlaardingen dankbaar gebruik van gemaakt van het initiatief. De autootjes zijn zo'n succes dat ze inmiddels ook in de gemeente Schiedam rijden. Opgeteld worden er 4000 ritten per maand uitgevoerd. De meeste ouderen gebruiken de tuktuks voor een ritje van ongeveer een kilometer. "Dichtbij”, aldus Karin Hersbach van Argos, “maar als je slecht ter been bent een groot probleem." Hersbach zocht samenwerking met DAM Nederland. DAM bevordert duurzame automobiliteit in binnensteden. "Met een subsidie van 50.000 euro van de gemeente Vlaardingen erbij, konden we beginnen," vertelt Hersbach. Samen ontwikkelden de partners de Argos Mobiel tuktuks. 
 
De gemeente Vlaardingen gebruikt de proef om mensen met een bijstandsuitkering aan werk te helpen. De chauffeurs van de auto's krijgen van DAM Nederland een baangarantie. Na drie maanden op de Argos Mobiel gewerkt te hebben om werkervaring op te doen, stromen ze door naar betaald werk. Inmiddels zijn zo al tien mensen aan vast werk geholpen. Voor komend jaar wordt gericht op tachtig vaste banen. De proef is namelijk zo succesvol dat het tijd is om uit te breiden. Hersbach: "Ook Spijkenisse, Maassluis, Poortugaal en Rotterdam hebben belangstelling. We willen het aantal auto's gaan uitbreiden naar veertig."
 
© Nationale Zorggids