Normal_zorgpersoneel_verpleging_5345

De Inspectie voor de Gezondheidszorg constateert dat er te veel flexmedewerkers werkzaam zijn in de verpleeghuizen WZH Waterhof en WZH De Strijp. De instellingen kampen ook met tekortkomingen op het gebied van medicatieveiligheid, de personele bezetting en de veilige woonomgeving. De moeder van staatssecretaris Van Rijn woont in Waterhof en in De Strijp woont de vrouw van de inmiddels overleden Ben Oude Nijhuis. Dit meldt Omroep West. 

De verpleeghuizen raakten eind vorig jaar in opspraak toen de vader van Van Rijn en een vriend de noodklok luidden over de zorg die hun vrouwen in de instellingen kregen. De Inspectie voor de Gezondheidszorg ging langs en constateerde verschillende tekortkomingen. De Woonzorgcentra Haaglanden (WZH) hebben tot 15 mei om orde op zaken te stellen.
 
De Inspectie vindt er te veel flexmedewerkers werkzaam zijn in de beide verpleeghuizen. Hierdoor ontbreekt het wel eens aan voldoende deskundigheid op de werkvloer. Daarnaast kan er niet gegarandeerd worden dat risicovolle handelingen alleen uitgevoerd worden door personeel dat daartoe bevoegd is. Volgens Robert Boersma, directeur van Zorgbelang Zuid-Holland, is het moeilijk om in de Randstad aan goed, vast personeel te komen. “Dat is lastig voor demente bewoners en hun familie die liever elke dag hetzelfde gezicht zien.”
 
“De medicatieveiligheid moet gewoon op orde zijn,” zo stelt Boersma. Om hier voor te zorgen is er direct actie ondernomen. De WZH-directie denkt voor 15 mei alle problemen opgelost te hebben. “Omtrent medewerkersdeskundigheid gaat het in het rapport over de herkenbaarheid van medewerkers en niet primair over kwaliteit of veiligheid van onze cliënten. Desondanks koppelen wij inmiddels de flexmedewerkers aan de afdeling en niet aan de locatie om de herkenbaarheid te vergroten', zo laat WZH weten.
 
© Nationale Zorggids