Normal_copyright_stockfreeimages_oudere_bril_bejaarde

Het VUmc opent dit najaar in samenwerking met Amstelring een universitaire praktijk ouderengeneeskunde (UPO). Doel van het UPO is de samenwerking van specialisten ouderengeneeskunde en huisartsen te vergroten. Dit meldt het VUmc.

De zorg in Nederland wordt opgedeeld in eerste, tweede en derdelijnszorg. Huisartsen vallen onder de eerste lijn: zij fungeren als poortwachter. Specialisten behandelen alleen patiënten die vanuit de eerste lijn doorverwezen zijn, zij behoren daarom tot de tweede lijn. Omdat ouderen steeds langer thuis wonen, kampen huisartsen met steeds zwaardere zorgvragen. Specialisten ouderengeneeskunde kunnen de huisartsen helpen in de zorg voor ouderen. Om een actievere rol van de specialisten ouderengeneeskunde in de eerste lijn te bevorderen wordt daarom het UPO geopend.
 
Hoogleraar ouderengeneeskunde Cees Hertogh: “in de nieuwe praktijk willen we de stap maken naar samen behandelen. Ook gaan we enkele observatiebedden beheren, als alternatief voor een ziekenhuisopname als het thuis tijdelijk niet gaat.'' Gezamenlijke patiëntbesprekingen tussen huisartsen en specialisten bestonden al. Net als consultaties door specialisten ouderengeneeskunde.
 
Het VUmc hoopt dat veel huisartsenpraktijken zich bij de universitaire praktijk aan willen sluiten. Ook hopen de initiatiefnemers zorgverzekeraars over te halen tot een structurele bekostiging van het UPO. 
 
© Nationale Zorggids