Normal_thuiszorg_bejaarde_oudere

Het Centraal Administratiekantoor (CAK) waarschuwt de mensen die onder de Wet Maatschappelijke Ondersteuning vallen voor de eerste factuur die zij in maart krijgen. Het CAK stuurt een brief met informatie over de maximale eigen bijdrage, die stukken hoger zal uitvallen dan vorig jaar. “Houd rekening met een verhoging van 50 procent”, schrijft het CAK. Dat meldt de NOS. 

“Mensen die goed zijn ingevoerd, zullen niet direct gaan schrikken. Maar de grootste groep beseft nog niet wat het voor hen betekent”, zegt een woordvoerder van belangenorganisatie Ieder(in). Het CAK waarschuwde eind vorig jaar al voor de hogere eigen bijdrage, maar denkt alsnog dat het voor veel mensen schrikken is. Daarom zijn er meer mensen aangenomen bij het kantoor, om bezorgde mensen telefonisch te woord te staan.

Hoe hoog de eigen bijdrage is, verschilt per gemeente. Het CAK stuurt namens de gemeenten de facturen naar de mensen die thuis zorg en ondersteuning krijgen. De verhoging van de eigen bijdrage komt voornamelijk omdat de algemene tegemoetkoming op de factuur van 33 procent is afgeschaft. De verwachting is dat de schrik door deze afschaffing het grootst zal zijn. 

© Nationale Zorggids