Normal_copyright_stockfreeimages_oudere_computer_cursus_bejaarde

Patiënten die een budgetpolis hebben afgesloten bij hun zorgverzekeraar komen volgens de Landelijke Huisartsen Vereniging (LHV) in de problemen doordat zij medicijnen alleen nog maar via internet kunnen bestellen. Het gaat voornamelijk om ouderen. Dat meldt BNR. 

Een budgetpolis is goedkoper dan een andere polissen, maar de patiënt heeft bij een budgetpolis minder te kiezen. Bij een budgetpolis kunnen de patiënten hun medicijnen alleen nog via internet bestellen. Omdat voornamelijk ouderen niet weten hoe dat moet, ontstaan er problemen.

Volgens Maarten Vermeulen van de LHV zijn de problemen op het platteland het grootst. “Patiënten die de medicijnen niet via internet kunnen bestellen, kunnen ook terecht bij een aangewezen apotheek van de zorgverzekeraar. Maar die apotheken zijn niet aanwezig op het platteland”, zegt hij. “Budgetpolissen vind ik niet geschikt voor ouderen. Wel voor jongeren, omdat zij weinig zorg afnemen.”

CDA-kamerlid Hanke Bruins Slot hecht veel belang aan een heldere communicatie over de nadelen van een budgetpolis. Ze vindt dat zorgverzekeraars het in sommige gevallen moet afraden om een budgetpolis te nemen. “Op het moment dat mensen niet de juiste zorg krijgen omdat ze geen internet hebben of niet internetvaardig zijn, dan is het zaak dat een zorgverzekeraar maatwerk doet.”

© Nationale Zorggids