Normal_darmen

Patiënten met darmkanker aan de linkerkant van het lichaam hebben een grotere overlevingskans dan patiënten met darmkanker op een andere plaats. Dat blijkt uit onderzoek van de University of Southern California, meldt De Telegraaf. 

De Amerikaanse onderzoekers verzamelden gegevens van 2.027 patiënten met darmkanker in een vergevorderd stadium. Ruim twee derde van deze patiënten had darmkanker aan de linkerkant van het lichaam. Zij bleken een grotere overlevingskans te hebben dan mensen die de kanker niet aan de linkerkant van het lichaam hadden.  Het onderzoek kan de artsen wellicht helpen bij keuzes in het behandelproces.

In Nederland hebben 60.000 mensen darmkanker. Jaarlijks komen er 13.000 ongeveer 6.000 patiënten bij. Om dit aantal terug te dringen, heeft het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) sinds vorig jaar een darmkankerscreening ingevoerd. Nederlanders tussen 55 en 75 jaar worden om het jaar door het RIVM uitgenodigd om ontlasting in te leveren. Hiermee hoopt het RIVM in 2031 jaarlijks 2.400 levens te redden.

© Nationale Zorggids