Normal_pgb

Ondanks dat staatssecretaris van Rijn meerdere keren heeft beloofd dat alle persoonsgebonden budgetten zo snel mogelijk worden uitbetaald, zijn er nog steeds grote problemen rond de uitbetaling. Uit een steekproef van de Branchevereniging Kleinschalige Zorg (BVKZ) onder 53 respondenten blijkt dat nog niet eens de helft (49 procent) van de zorgfacturen over de maand januari zijn betaald. Dat meldt Nieuwsuur. 

Van Rijn schreef op 18 februari in een brief aan de Tweede Kamer dat de opgelopen achterstand is ingelopen. Dat bleek een wassen neus, want een week later schreef Van Rijn zelf dat nog tienduizenden declaraties niet zijn uitbetaald. Toen zei hij dat de openstaande declaraties binnen 10 dagen worden overgemaakt en dat maar één procent, door bijvoorbeeld een verkeerd bankrekeningnummer, niet wordt uitbetaald.

Nu, bijna 10 dagen verder, zijn de problemen nog steeds niet opgelost en de uitbetaling is een chaos. Belangenvereniging Per Saldo krijgt dagelijks meerdere meldingen binnen over niet betaalde facturen, onvolledige betalingen, betalingen aan iemand die niet bij de budgethouder werkt en dubbele betalingen. De BVKZ en Per Saldo vinden dat de staatssecretaris de situaties ‘te geruststellend’ voorstelt, terwijl zij dagelijks alarmerende berichten ontvangen.

Sinds het begin van 2015 moeten pbg-houders voordat ze kunnen declareren hun 'zorgovereenkomst' naar de Sociale Verzekeringsbank (SVB) toesturen voor goedkeuring. De SVB kon de administratieve druk echter niet dragen en het gevolg was dat declaraties over januari in veel gevallen niet uitbetaald werden.

© Nationale Zorggids