Normal_diabetes_prikken

Nederlandse en Kroatische onderzoekers beweren dat ze de oorzaak van ouderdomssuikerziekte hebben achterhaald. Door de ontdekking is het wellicht mogelijk om in de toekomst type-2 diabetes te voorkomen via eiwitinjecties. Dat meldt RTL Nieuws. 

De ouderdomsdiabetes begint door hoge ontstekingswaarden in het bloed. Die ontstekingsreactie ontstaat doordat het afweer- en immuunsysteem in actie komen. Het afweer- en immuunsysteem zijn echter in actie gekomen terwijl dat niet nodig is, want ze zijn op het verkeerde been gezet door vetcellen in de buik. “Een afweercel ziet het verschil niet tussen een tumorcel en een vetcel. Zo ontstaat de reactie”, zegt onderzoeksleider Dr. Felix Wensveen van het Academisch Medisch Centrum (AMC) in Amsterdam.

Nu bekend is hoe de ontstekingsreactie ontstaat, willen de onderzoekers werken aan een manier om de ontstekingsreactie te voorkomen. Uit testen met dieren blijkt dat het injecteren van een eiwit mogelijk zou kunnen helpen. “We moeten de vertaalslag van proefdieren naar mensen maken en alles nog verder onderzoeken. Maar dat gaat niet binnen een jaar of vijf lukken”, aldus van Wensveen. “Er zijn al wel medicijnen om ontstekingen te remmen die al vergevorderd zijn, maar dat is alsof je probeert een lawine halverwege te blokkeren. Wij hebben gekeken naar het vroegste stadium.”

© Nationale Zorggids