Normal_ouderenzorg345

(Novum) - Nederlanders vinden dat de Haagse politiek meer aandacht moet besteden aan de gezondheids- en ouderenzorg. De Nederlander maakt zich vooral zorgen over de zorgkosten, de bezuinigingen en de veranderingen in het zorgstelsel. De decentralisaties in de zorg werden zelden spontaan genoemd als probleem. 

Dat constateert het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP) in de jongste peiling van de stemming onder de bevolking. Het Continu Onderzoek Burgerperspectieven van het SCP onderzoekt elk kwartaal de stand van het land en geeft de actuele publieke opinie weer.

Steeg het vertrouwen in de politiek van medio 2013 tot het vierde kwartaal van vorig jaar, afgelopen kwartaal is het gedaald. Vorig jaar gaf 54 procent van de ondervraagden het kabinet een voldoende, nu is dat 48 procent.

De negatievere opinie over de politiek houdt gelijke tred met de tevredenheid over de economie. "Na vijf kwartalen stijging daalt het aantal tevredenen met de economie dit kwartaal van 70 procent naar 65 procent", meldt het SCP. Overigens zijn hogeropgeleiden aanzienlijk optimistischer over de economie dan lageropgeleiden.